Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze To W Rybach

Prasówki

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Obecne W Rybach Świeże ryby – szczególnie te pełne i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale także hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy również inne składniki odżywcze. Jakie z nich jeść i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, wprowadzając do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Obecne W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze większej otwartości na następne smaki, a też będącej świadomości zdrowego odżywiania – jest ciągle małe. Przeciętny Polak wypija ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, by jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich zaletę wartościową i prozdrowotną. Jakie elementy można wyszukać w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich te są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Działanie tych cechów na organizm odpowiedni jest nie do przecenienia: rozpocząwszy od pozytywnego nacisku na wspomaganie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we naturze. Coraz częściej komponuje się kwasy omega-3 z działaniem antydepresyjnym, i nawet z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze start w procesach regeneracyjnych),
selen (ma życie antyoksydacyjne i chroni komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga prawidłowe działanie tarczycy),
fluor (dba o stan kośćca i wzmacnia zęby).
Jeszcze w ciele ryb te są witaminy: A, E i C. Tworzy ono zarówno bogate źródło witaminy D, która stanowi wyjątkowo istotna w życiu homeostazy organizmu, pyta o jego moc a uważa układ z poprawną pracą układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb dzieli się dużą zawartością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i poprzez niego niewytwarzanych. Charakteryzują się wysoką strawnością i są brane w niedaleki 90%. Ma toż korzystny pomysł na cały stan odżywienia organizmu – i przy tym wpływa budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments